אחד הדברים הטעימים זה ללא ספק GYROS יווני. כל מי שאי פעם נסע ליוון, וזה בכלל לא משנה אם לאתונה או לאיים של יוון, יודע בדיוק מה זה גירוס (למעט הצמחוניים או הטבעוניים…) למען האמת, קשה מאוד ללכת לטייל ברחבי יוון מבלי להיתקל ב-Gyradiko ("מסעדה" שבה מוכרים גירוס) המסעדות האלה ממש בכל מקום! זה מאוד נפוץ לראות אנשים הולכים ברחוב עם גירוס ביד, נפוץ כמו לראות בישראל דוכן פלאפל עמוס באנשים עם פיתות מלאות בכדורים החמים. בכל מקרה, בישיבה או לא, במסעדה או בנוחות של הבית, זה די חובה לאכול גירוס כאשר אתם מבקרים ביוון.
השמועות אומרות שהגירוס היווני הוא וריאציה של הקבב הטורקי. רבים עשויים לומר שהם למעשה די דומים מאז שגירוס הפך למאכל מפורסם ביוון בעקבות הגעתם של המהגרים היוונים מאסיה הקטנה בשנות ה-20. אותם יוונים שהגיעו מאנטוליה, יצרו גרסה יוונית של הקבב הטורקי, כאשר מצד אחד הם שמרו על חלק מתכונותיו ומצד שני שינו אותו לחלוטין, תוך שימוש בבשר, מינים ומרכיבים מקומיים. התוספת של יוגורט יווני, שהפך מאוחר יותר להפליא לצזיקי, היא שמבדילה לחלוטין את הגירו היווני מהקבב. כמובן, שאת הקבב לרוב אוכלים התיירים ואם תשאל יווני מה יותר טעים הוא תמיד יגיד שגירוס טעים הרבה יותר מקבב. זה פשוט מציע חוויה מסוג אחר. ומצד שני אני מניח שזה סובייקטיבי. השם של הגירוס מתורגם למעשה כ"לולאה" או "עגול" מכיוון שהוא מתייחס לבשר, המסתובב על שיפוד, על "אש גלויה" במשך שעות מה שאנחנו נוהגים לכנות "שווארמה" בישראל. המילה "גירוס" מגיעה מהמילה היוונית γύρος ('סיבוב') , שכן הבשר מתהפך לאיטו.
כיום, ביוון בשר גירוס הוא בדרך כלל בשר חזיר, עוף או כבש. היא נחשבת לארוחה הנוחה ביותר בדרכים וקחו בחשבון שגם היא משתלמת באותה מידה. המתכון?? פשוט לגמרי, באמת – מנת בשר, סלט, כמה חתיכות ציפס, רוטב צזיקי יש לכם גירוס יווני אורגינלי. ברוב המסעדות המקומיות או בגירוסיות השכונתיות, הג'ירוס מגיע במילוי בצל, עגבניות טריות, תפוחי אדמה מטוגנים ורוטב צזיקי, התבלין המפורסם עשוי יוגורט יווני, מלפפונים ושום. כמובן, יש וריאציות ותוספות- זה תמיד תלוי באזור הגיאוגרפי שבו אתה נמצא.
חשוב לדעת, אם אתם באתונה , אז אל תבקשו גירוס. אם תבקשו "GYROS" כנראה יגמר בכך שהם יגישו לך כריך ולא מה שתיארתי עד כה. באתונה , זה סיפור חדש לגמרי. הם קוראים ל"ג'ירוס", "סובלקי", לכן אתה צריך לבקש "פיתה סובלקי" אני מניח. כשהאתונאים אומרים "בוא נלך למרכז העיר ונאכל סובלקי" אז הם מתכוונים לכל העניין העטוף עם בשר ג'ירוס בתוכו. זה מסובך…
יש איזשהו ויכוח נצחי בין אתונה לסלוניקי: כאשר בסלוניקי לגירוס קוראים גירוס. ובאתונה נקרא סובלקי. למעשה, המילים גירוס ושווארמה שתיהן אומרות את אותו הדבר. ג'ירוס מגיע מהמילה היוונית γύρος שפירושה "עיגול" או "סיבוב", בעוד שהמילה שווארמה נגזרת מהמילה הטורקית çevirme שמשמעותה "סיבוב". בתאבון